Para belia Keuskupan Sandakan yang menyertai Doa Taize online 

By DOSPO Sandakan

June 11 2020

SANDAKAN – Buat pertama kalinya, Komisi Kerasulan Belia Keuskupan Sandakan telah mengadakan Doa Taize secara livestream pada 1 Jun yang lalu. Doa Taize yang berlangsung selama hampir satu jam itu dikhususkan untuk berdoa bagi penyembuhan, penemuan penawar dan agar pandemik COVID-19 dapat diakhiri.  

            Ini merupakan usaha komisi untuk menjangkau para belia melalui media sosial dan pada masa yang sama mengubati perasaan rindu para belia untuk berkumpul dan berdoa.

Penganjuran ini telah dijayakan bersama para belia paroki seluruh Keuskupan dengan menyediakan rakaman awal nyanyian lagu-lagu rohani dan lagu Taize menggunakan aplikasi seperti ‘Virtual Choir’, ‘Wondershare’ dan ‘Kinemaster’. Semua rakaman ini telah digabungkan dan ditelah diudarakan semasa Doa Taize yang disiarkan secara langsung. 

Semoga melalui Doa Taize ini, iman belia dapat disegarkan dan dikuatkan. Para belia juga diingatkan bahawa meskipun berada dalam situasi genting, Tuhan pasti akan memberikan jalan keluar.

Doa Taize ini akan ke udara secara langsung lagi pada bulan hadapan dan para belia dan keluarga dijemput untuk turut serta.