Gambar fail Sister Maria Rosa Leggol

Oleh Deborah Castellano Lubov

Aug 11 2023

Sebuah filem dokumentari bertajuk ‘With This Light’ ditayangkan di pawagam AS hujung minggu ini dan memfokuskan pada kehidupan dan warisan Sister Maria Rosa Leggol, kadangkala dipanggil ‘Mother Teresa of Honduras,’ yang membantu hampir 90,000 kanak-kanak Honduras melarikan diri daripada kemiskinan dan penderaan.

“With This Light” akan ditayangkan di pawagam di tiga bandar utama AS hujung minggu ini.

Filem dokumentari bertajuk “With This Light,” mengenai kehidupan dan warisan Sister Maria Rosa Leggol akan mula ditayangkan di pawagam pada 11 Ogos di Los Angeles, Chicago, New York, dan akan dikeluarkan dalam Video Atas Permintaan pada 15 Ogos.

Beberapa pegawai Vatican dan anggota kor diplomatik yang bertauliah kepada Takhta Suci menghadiri pemeriksaan peribadi di Vatican tahun lepas.

Warisan mendiang Sister Leggol kekal di Honduras. Pada mulanya, Sister Maria Rosa membuka rumah anak yatim pertamanya pada tahun 1964, dan mengasaskan pertubuhan bukan untung Sociedad Amigos de los Niños (SAN) pada tahun 1966. Apabila masa berlalu, dia akan membina lebih 500 rumah di seluruh Amerika Latin.

Sister Maria Rosa menerapkan pendekatan holistik, memberi kesan kepada kehidupan kanak-kanak ini dengan mewujudkan pekerjaan untuk saudara mara dan komuniti mereka melalui pelbagai program keusahawanan dan pendidikan yang berwawasan, serta membawa penjagaan kesihatan kepada mereka melalui klinik dan briged perubatan.

Dia tidak membiarkan pemerintahan diktator, rampasan kuasa tentera, atau bencana alam mengganggu rancangannya. Sister Leggol meninggal dunia pada usia 93 tahun pada Oktober 2020 selepas dijangkiti Covid-19.

Tayangan peribadi dokumentari itu telah dianjurkan pada tahun 2022 oleh Kedutaan Honduras dan edisi Sepanyol L’Osservatore Romano. Tayangan itu diikuti dengan perbincangan panel termasuk Jessica Sorowitz, penerbit eksekutif dokumentari, dan pengarah filem itu, Cik Nicole Bernardi-Reis dan Cik Laura Bermúdez.

Membongkar kebaikan yang tersembunyi

Sr Rose Pacatte, ahli Daughters of St Paul, dan Pengarah pengasas Pauline Center for Media Studies di Los Angeles, bercakap dengan Sr Bernadette Reis di Vatican, dan menyatakan bahawa semasa dia mengetahui tentang biarawati yang baru-baru ini, bahawa apabila melihat filem itu, dan “bertemu dengannya” di sana, dia terharu melihatnya beraksi.

“Saya terharu,” katanya, “dengan kebaikan yang ada di dunia dan saya masih boleh menemuinya melalui filem”

Dia berkata ia membuatkan dia merenung semua kebaikan yang berlaku di seluruh dunia yang kita tidak sedar, termasuk di Amerika Syarikat.

“Jika anda mengasihi Ibu Teresa dan kebaikan yang dia lakukan, kamu akan menyukai biarawati ini.”

Sister Rosa, kata Sr Pacatte, “melakukan perkara yang sangat berani yang boleh kami ketawakan sekarang, tetapi pada masa itu memerlukan banyak moxie, keberanian dan keyakinan.”

“Dia mempunyai keberanian dengan keyakinannya dan, oh, kamu hanya mencintainya,” kata Sr Pacatte.

Kehidupan iman, harapan, amal

Daripada filem itu, Sr Pacatte memerhati, “anda boleh melihat dia menjalani kehidupan, iman, harapan dan amal ke tahap heroik.”

“Dia menunjukkan kepada kita bahawa kita juga, dalam kehidupan seharian kita, mengambil keadaan biasa kita, dan berlari bersamanya, untuk membawa Yesus ke dunia.”

Untuk mengetahui lebih lanjut, dan mengikuti kemas kini terkini, lawati tapak web rasmi filem www.withthislight.com.

Perjuangan Sister Maria Rosa Leggol telah dibuka di peringkat keuskupan dan sedang menuju ke arah beatifikasi.

 

Sumber: Vatican News (Diterjemahkan oleh CS)