Bapa Suci Fransiskus bersama Bapa Suci Benediktus (Media Vatikan)

Oleh Berita Vatikan

Apr 3 2024

Dalam temu bual buku baharu, Bapa Suci Fransiskus membincangkan hubungannya dengan pendahulunya Benediktus XVI: ‘Dia selalu membela saya, dia tidak pernah campur tangan’.

“Benediktus adalah seorang yang sangat lemah lembut. Dalam beberapa kes, orang mengambil kesempatan ke atasnya, mungkin tanpa niat jahat, dan mengehadkan pergerakannya. Malangnya, dalam erti kata tertentu, mereka mengepungnya. Dia seorang yang sangat halus, tetapi dia tidak lemah: dia kuat. Tetapi dia merendah diri, dan lebih suka untuk tidak memaksakan. Jadi dia sangat menderita.”

Begitulah cara Bapa Suci Fransiskus mengingati pendahulunya Bapa Suci Benediktus XVI, dalam buku wawancara baharu dengan wartawan Javier Martínez-Brocal (“The Successor”), yang akan dikeluarkan pada hari Rabu, 3 Apr.

“Dia membiarkan saya berkembang”, jelas Bapa Suci, “dia bersabar. Dan jika dia tidak bersetuju dengan sesuatu, dia akan berfikir tiga atau empat kali sebelum memberitahu saya. Dia membiarkan saya berkembang dan memberi saya kebebasan untuk membuat keputusan. “

Bapa Suci Fransiskus menceritakan hubungannya dengan Pope emeritus selama hampir sepuluh tahun bersekedudukan di Vatikan: “Dia meninggalkan saya bebas, dia tidak pernah campur tangan. Pada satu ketika, apabila ada keputusan yang dia tidak faham, dia meminta saya penjelasan dengan cara yang sangat semula jadi. Dia memberitahu saya: ‘Lihat, saya tidak faham perkara ini, tetapi keputusan di tangan anda.’ Saya menjelaskan sebabnya kepadanya dan dia gembira.”

Dalam buku itu, Bapa Suci Fransiskus menjelaskan bahawa pendahulunya tidak pernah menentang sebarang keputusannya: “Dia tidak pernah menarik balik sokongannya daripada saya. Mungkin ada sesuatu yang dia tidak bersetuju, tetapi dia tidak pernah menyatakannya.”

Bapa Suci juga mengingati keadaan perpisahannya dengan Benediktus, pada hari Rabu, 28 Dis 2022, ketika dia melihatnya untuk kali terakhir.

“Benediktus berbaring di atas katil. Dia masih sedar, tetapi dia tidak boleh bercakap. Dia memandang saya, meramas tangan saya, memahami apa yang saya katakan, tetapi tidak dapat mengucapkan sepatah kata pun. Saya tinggal bersamanya untuk seketika, memandangnya dan memegang tangannya. Saya masih ingat matanya yang jernih… Saya mengucapkan beberapa patah perkataan kepadanya dengan penuh kasih sayang dan memberkatinya. Begitulah kami mengucapkan selamat tinggal.”

Berkenaan dengan kesinambungan antara Bapa Suci, Bapa Suci menyatakan bahawa “Apa yang saya lihat pada Bapa Suci terakhir… ialah setiap pengganti sentiasa ditandai dengan kesinambungan, kesinambungan dan perbezaan,” kerana “dalam kesinambungan, setiap orang telah membawa karisma peribadi sendiri … sentiasa ada kesinambungan, dan tiada pecah.”

Bapa Suci Fransiskus juga menceritakan kes khusus di mana dia dibela oleh Benediktus XVI. “Saya mempunyai perbualan yang sangat baik dengannya apabila beberapa kardinal pergi menemuinya terkejut dengan kata-kata saya tentang perkahwinan, dan dia sangat jelas dengan mereka. Suatu hari mereka muncul di rumahnya untuk mengadakan perbicaraan terhadap saya, dan menuduh saya kepada dia tentang mempromosikan perkahwinan sejenis. Benediktus tidak berasa gelisah kerana dia tahu betul apa yang saya fikirkan. Dia mendengar mereka semua, satu demi satu, menenangkan mereka, dan menerangkan segala-galanya kepada mereka. Ada masanya Saya berkata bahawa, memandangkan perkahwinan adalah sakramen, ia tidak boleh diberikan kepada pasangan sejenis, tetapi entah bagaimana jaminan atau perlindungan sivil perlu diberikan kepada keadaan orang-orang ini. Saya berkata, di Perancis, terdapat formula ‘sivil kesatuan,’ yang pada pandangan pertama boleh menjadi pilihan yang baik kerana mereka tidak mengehadkan perkahwinan. Contohnya, saya berkata, tiga orang pesara tua yang perlu berkongsi perkhidmatan kesihatan, pusaka, perumahan dan sebagainya, boleh ditempatkan. Saya maksudkan itu Ia kelihatan seperti penyelesaian yang menarik. Ada yang memberitahu Benediktus bahawa saya mengatakan ajaran sesat. Dia mendengar mereka dan dengan bermaruah besar membantu mereka untuk membezakan perkara-perkara… Dia memberitahu mereka: ‘Ini bukan bidaah.’ Bagaimana dia mempertahankan saya!… Dia sentiasa mempertahankan saya.”

Dalam buku itu, Bapa Suci juga menjawab soalan daripada wartawan mengenai buku-buku yang diterbitkan pada masa kematian Bapa Suci Benediktus. Francis menjawab: “Mereka menyebabkan saya kesakitan yang besar: bahawa pada hari pengebumian, sebuah buku yang membuat saya kecewa telah diterbitkan, mengatakan perkara yang tidak benar, semuanya sangat menyedihkan. Sudah tentu, ia tidak menjejaskan saya, dalam erti kata bahawa ia tidak mesyaratkan saya. Tetapi saya terluka kerana Benediktus digunakan. Buku itu diterbitkan pada hari pengebumian, dan saya mengalaminya sebagai kekurangan bangsawan dan kemanusiaan.”

Akhirnya, Bapa Suci Fransiskus mendedahkan kepada Javier Martínez-Brocal bahawa dia telah mengarahkan semakan pengebumian Bapa Suci, menjelaskan bahawa upacara pengebumian untuk Benediktus XVI akan menjadi yang terakhir dengan mayat Bapa Suci di luar keranda dan catafalque dengan bantal. Bapa Suci “harus diawasi dan dikebumikan seperti kanak-kanak Gereja yang lain. Dengan maruah, seperti mana-mana Kristian.”

 

Sumber: Pope Francis remembers Benedict XVI in new book: ‘He was like a father to me’  (Diterjemahkan oleh CS)