Seorang lelaki menawarkan minuman beralkohol untuk memberi penghormatan kepada mereka yang terkorban semasa rempuhan Halloween, di tugu peringatan sementara di luar stesen kereta api bawah tanah Itaewon di Seoul pada 31 Oktober 2022. (Foto: Anthony Wallace/AFP)

Oleh UCA News reporter

Aug 2 2023

KIRA-KIRA 1,000 penganut Katolik Korea Selatan berarak di jalan dan menghadiri Misa khas untuk meratapi mereka yang terkorban dalam pelbagai bencana dan menyeru kerajaan untuk memastikan keadilan dan pampasan untuk keluarga mangsa.

Umat ​​Katolik yang disertai oleh aktivis hak asasi manusia dan kumpulan alam sekitar memberi penghormatan kepada mangsa-mangsa feri MV Sewol 2014 yang karam, kemalangan Halloween tahun lalu, dan banjir kilat yang dahsyat bulan lalu.

Feri Sewol karam dalam perjalanan dari Incheon ke Pulau Jeju pada 14 April 2014, mengorbankan 306 daripada 476 penumpang dan anak kapal. Kira-kira 250 mangsa adalah pelajar sekolah menengah.

Pertempuran Halloween di daerah Itaewon di Seoul pada 29 Oktober lalu menyebabkan 156 maut dan ratusan cedera. Kebanyakan mangsa adalah golongan muda.

Banjir bulan lalu mengorbankan sekurang-kurangnya 46 orang dan menyebabkan kira-kira 5,500 orang kehilangan tempat tinggal.

Jawatankuasa Keadilan dan Keamanan keuskupan Daejeon menganjurkan acara itu pada 24 Julai.

Ketua Komisi itu Fr Matthew Kim Yong-tae berkata mereka berusaha untuk menyerlahkan bagaimana masyarakat yang “tidak adil dan tidak masuk akal” boleh membawa kepada kehilangan nyawa manusia yang malang.

“Ini adalah kemalangan malang yang menunjukkan kita tidak dapat mewariskan planet yang baik kepada anak-anak kita,” kata paderi itu semasa homilinya.

“Nilai universal keadilan, keamanan, kebebasan, kesaksamaan, kehidupan, kasih sayang, dan hak asasi manusia dalam kehidupan kita mesti diterapkan secara adil kepada semua orang,” katanya.

Pelbagai pertubuhan hak menyatakan solidariti dengan program tersebut. Antara kumpulan itu ialah Gabungan Kesatuan Sekerja Korea, Persekutuan Daejeon untuk Pergerakan Alam Sekitar, dan Jawatankuasa Persediaan Tindakan Cahaya Lilin Daecheon.

Song Jin-young, yang kehilangan anak perempuannya dalam bencana Halloween, berucap pada perhimpunan itu.

“Kita mesti bekerjasama untuk menggubal undang-undang khas untuk mencegah kejadian seperti bencana Itaewon.”

Gloria Gil, 67, yang menyertai Misa itu berkata: “Saya berasa kesal dengan realiti bahawa keadilan dan keadilan semakin hilang.”

Ramai anak muda yang tidak menganut mana-mana agama turut menyertai Misa.

Park Ji-young, 28, berkata dia datang untuk menghadiri Misa dengan harapan untuk melihat perubahan masyarakat supaya tiada lagi “nyawa terkorban dalam kemalangan cuai” seperti tragedi Halloween.

Dominic Song yang menghadiri Misa bersama bayinya yang berusia 11 bulan menyatakan kebimbangan terhadap rancangan Jepun untuk membebaskan air tercemar dari loji kuasa nuklear Fukushima yang dilanda bencana.

“Hati saya sakit apabila teringat melihat laut yang tercemar dengan sisa radioaktif dan dihujani dengan hujan radioaktif. Ini akan menyebabkan penderitaan kepada anak-anak kita,” katanya.

“Semua orang tahu dari akal fikiran bahawa melepaskan air tercemar radioaktif ke laut adalah satu bencana, tetapi kerajaan nampaknya tidak fikir begitu,” tambahnya.

Laporan ini dibawakan kepada anda dengan kerjasama Catholic Times of Korea.

 

Sumber: UCA News (Diterjemahkan oleh CS)