Pastor Peter C Aman, OFM

Oleh Yusti H. Wuarmanuk 

Dec 19 2020

PADA 14 Dis, ada beberapa berita dukacita datang dari Gereja Indonesia. Pertama dari keluarga besar Imam-imam Hati Kudus (SCJ) atas meninggalnya Romo Fransiskus Xaverius Herru Atmaja, SCJ di RS Santa Maria, Riau. Kedua, ialah dari Keuskupan Atambua, di mana Pastor Aloysius Lela Sogen, di RSUD Umbu Rara, Meha, Waingapu, Sumba Timur telah pergi untuk selamanya.

Kali ini, berita dukacita datang dari Ordo Saudara Dina (Ordo Fratrum Minorum /OFM) bahawa Pensyarah Teologi Moral Kolej Falsafah Driyarkara Jakarta, Pastor Peter C Aman, OFM telah meninggal dunia pada 15 Dis.

Dari maklumat yang dikumpulkan, Pastor Peter setahun yang lalu, beliau memang jatuh sakit dan dirawat di biara OFM Yogyakarta. Walaupun begitu, dia masih mahu menolong dan menulis banyak perkara semasa dia sakit.

Tercatat dalam tahun ini, Pastor Peter Aman menulis sekurang-kurangnya lima tulisan untuk Majalah HIDUP dan website Hidupkatolik.com. 

Pertama, Seruan Bapa Suci yang berkaitan dengan kebakaran hutan di Amazon.  Kedua, pandangannya tentang “Kandang Natal” sebuah refleksi dari Surat Apostolik Mirabile Signum yang dikeluarkan Bapa Suci Fransiskus.  Ketiga, pandangannya mengenai Industri Perlombongan di Manggarai Flores, Nusa Tenggara Timur. Keempat, tema rasuah, terutama menjelang pilihan raya serentak 2020 secara serentak. Kelima, bencana alam dan kelalaian manusia, refleksi teologi mengenai keadilan dan integriti penciptaan dengan kesesuaiannya untuk Indonesia.

Ketika dihubungi, Provinsial OFM Indonesia Pastor Mikael Peruhe, OFM mengakui kebenaran maklumat ini.

Selain pensyarah, Pastor Peter Aman juga adalah Direktor Komisi JPIC OFM Indonesia. Beliau juga sebagai Moderator Vox Point Indonesia DKI Jakarta.

Semasa hidupnya, Pastor Peter sering menulis dan memusatkan perhatiannya pada pelbagai isu pusat seperti persekitaran, isu politik, moral Gereja, dan pelbagai isu lain yang berkaitan dengan keadilan dan rasuah yang sering terjadi di negara ini. – Hidup Katolik