Oleh Christopher Wells

Sep 13 2023

Suruhanjaya Persidangan Uskup Kesatuan Eropah menekankan ‘maruah, hak, dan hak perlindungan’ setiap kehidupan manusia, termasuk nyawa kanak-kanak yang belum lahir, kerana mereka menyeru perubahan kepada peraturan EU yang dicadangkan mengenai apa yang dipanggil ‘bahan asal usul manusia.’

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada pagi Selasa, Suruhanjaya Persidangan Uskup Kesatuan Eropah (COMECE) dan Katholisches Büro di Berlin telah menyatakan kebimbangan mereka yang mendalam mengenai draf pendirian Parlimen Eropah mengenai peraturan yang dipanggil “bahan asal usul manusia” (SoHO).

Menekankan keyakinan Gereja bahawa “kehidupan manusia dari awal, termasuk kehidupan yang belum lahir ‘mempunyai maruah, hak, dan hak perlindungannya sendiri,'” kenyataan itu bertujuan untuk menarik perhatian kepada akibat yang akan mengalir daripada peraturan yang dicadangkan, dalam cahaya pindaan yang dicadangkan yang diterima pakai oleh Jawatankuasa Persekitaran, Kesihatan Awam dan Keselamatan Makanan (ENVI) Parlimen Eropah.

Kehidupan manusia lebih daripada sekadar ‘zat asal usul manusia’

Keperluan untuk campur tangan, kata kenyataan itu, sebahagian besarnya berdasarkan fakta “tidak berbelah bahagi” bahawa peraturan yang diterima pakai oleh Parlimen EU “akan menetapkan laluan untuk perbincangan masa depan mengenai kehidupan manusia pranatal dalam pemindahan Eropah dan undang-undang farmaseutikal dan dengan itu akan mempengaruhi perbincangan berterusan mengenai pengukuhan Kesatuan Kesihatan EU dan akan menimbulkan banyak isu konflik etika dan perlembagaan di Negara Anggota EU.”

Kenyataan COMECE menekankan kepentingan untuk mengiktiraf bahawa “kehidupan manusia bukan sekadar ‘bahan asal manusia’,” dan menegaskan keperluan untuk membezakan antara sel-sel kuman yang tidak disenyawakan di satu pihak, dan embrio dan janin di pihak yang lain.

Ia menyatakan bahawa peraturan SoHO akan meletakkan kehidupan manusia yang belum lahir pada tahap yang sama seperti sel atau tisu manusia yang lain.

Melindungi nyawa manusia

Pada masa yang sama, Bishop EU menyatakan kebimbangan bahawa peraturan SoHO boleh mengatasi undang-undang negara di Negara Anggota yang menghargai perlindungan nyawa manusia.

Kebimbangan lanjut termasuk perbezaan dalam peraturan dan pindaan yang dicadangkan antara embrio, janin, dan anak yang dilahirkan; dan antara kanak-kanak yang dikandung secara semula jadi dan yang dicipta melalui campur tangan perubatan atau dalam makmal.

Kenyataan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai kemungkinan ujian genetik paksa dan kemungkinan “pemilihan” kanak-kanak memandangkan penyakit genetik.

Pemilihan sedemikian, kata kenyataan itu, “mencabuli maruah manusia”, manakala ujian genetik mandatori menimbulkan persoalan etika tentang hak penentuan diri penderma dan penerima.

Akhir sekali, kenyataan COMECE menegaskan bahawa keputusan etika Negara Anggota EU mesti dihormati.

Negara Anggota, kata para Uskup, mesti berupaya mengawal isu kehidupan mengikut prinsip etika mereka, walaupun ini menyimpang daripada peraturan yang diterima pakai oleh Parlimen EU.

 

Sumber: Vatican News (Diterejemahkan oleh CS)