Pius XII selepas pengeboman Rom pada 19 Julai 1943

Oleh Francesca Merlo

Jul 17 2023

Bapa Suci Fransiskus mengimbas kembali pengeboman, lapan puluh tahun yang lalu, di kejiranan Rom di San Lorenzo dan mengecam bahawa sehingga hari ini tragedi ini berulang membuat seseorang bertanya: “Bagaimana ini boleh berlaku?

Selepas mengetuai bacaan Angelus pada hari Ahad, Bapa Suci Fransiskus mengingatkan bahawa “lapan puluh tahun yang lalu, pada 19 Julai 1943, beberapa daerah di Rom, telah dibom”. Beliau menyatakan bahawa ulang tahun tragis itu menandakan satu kesempatan, sekali lagi, untuk memperbaharui rayuan kuat yang mengatakan ‘tidak’ kepada peperangan dan kehilangan ingatan sejarah.

Pada masa itu, di daerah Rom San Lorenzo sahaja, pengeboman membunuh 717 orang dan mencederakan 4,000 yang lain, tetapi bagi seluruh bandar jumlahnya lebih serius: 3,000 mati dan 11,000 cedera di banyak daerah yang dibom. Seperti yang disaksikan di tapak Muzium Sejarah Pembebasan di Rom, 10 ribu rumah musnah dan 40 ribu rakyat kehilangan tempat tinggal. Pengeboman pertama Rom ke atas daerah San Lorenzo ini berlaku pada 19 Julai 1943.

Adakah kita telah hilang ingatan?

Bapa Suci Fransiskus menyatakan bahawa “malangnya, walaupun pada hari ini tragedi ini berulang. Bagaimana ini boleh berlaku? Adakah kita telah kehilangan ingatan kita? Semoga Tuhan mengasihani kita dan membebaskan keluarga manusia daripada bencana peperangan.”

Doa untuk Ukraine

Akhirnya, meneruskan tema perang, Paus Fransiskus berdoa khususnya untuk “rakyat Ukraine yang dikasihi yang sangat menderita.”

 

Sumber: Vatican News (Diterjemahkan oleh CS)