BEBERAPA waktu lalu Bapa Suci Fransiskus melawat premis Osservatore Romano, (Akhbar rasmi Vatikan) dan Radio Vatikan yang telah diubah suai.

Sambil menunjuk kepada pengubahsuaian pejabat yang indah, dia bertanya kepada mereka “Apa yang anda lakukan dengan penerbitan dan siaran?” Adakah anda hanya menerbitkan dan menyiarkan bahan yang berkaitan, atau adakah anda membuat susulan? Apakah yang berlaku dengan kesemua ini apabila ia telah diterbitkan atau disiarkan? Bapa Suci ingin tahu bagaimana penerbitan dan siaran ini digunakan.

Soalan yang sama saya boleh tanya mengenai artikel yang saya tulis untuk ruangan “Opinion” (Pendapat) di Catholic Sabah.

Saya telah menulis 26 buah artikel. Apakah yang telah dicapai oleh artikel-artikel ini? Adakah mereka memberi manfaat kepada orang ramai? Saya mengagak bahawa hanya sedikit orang yang mendapat manfaat daripadanya, manakala sebahagian besar orang tidak akan membaca atau melihatnya.

Oleh itu, seseorang mungkin bertanya, adakah artikel ini berguna? Adakah artikel itu baik atau buruk, membantu, atau relevan dengan kehidupan Kristian harian kita? Adakah mereka membosankan, menyatakan keadaan sebenar, atau terlalu teori? Berapa ramai orang menggunakan artikel ini untuk berdoa, meditasi, tujuan pendidikan, perbincangan atau pembentukan?

Disebabkan kekurangan perpustakaan, budaya membaca di Asia Tenggara adalah kurang memberangsangkan, manakala di seluruh dunia, lebih sedikit orang yang membaca, tetapi mereka mendapat banyak maklumat daripada gambar dan tajuk berita melalui majalah, internet dan saluran media lain.

Akibatnya, idea dan pendapat orang kurang berasas, kurang bernas, dan agak cetek. Oleh itu, ramai yang mudah dipengaruhi oleh “berita palsu”, “teori konspirasi” dan sebagainya.

Media dan kewartawanan harus berkhidmat untuk ‘kebenaran’, dan maklumat salah adalah musuh terbesar. Misi kewartawanan sebenar adalah untuk mencari kebenaran dan melaporkannya. Ia bukan berkhidmat untuk faedah kumpulan atau orang yang mempunyai kepentingan tertentu atau kepentingan yang dilaburkan. Ia bukan propaganda untuk idea, tindakan atau pendapat.

Anda boleh berkata, sebagai contoh, saya memihak kepada Misa Latin lama atau paderi wanita, dan menulis artikel yang mempromosikan isu ini. Tujuan artikel sebegini mengenai topik ini selalunya cuba meyakinkan orang ramai tentang pendirian tertentu.

Kewartawanan yang benar, semasa menulis tentang subjek ini, harus sentiasa memastikan bahawa “kebenaran dilayani”.

Apakah kebenaran? Pilatus bertanya sambil memandang muka Yesus, yang berkata “Akulah jalan, kebenaran dan hidup”.

Anda hanya boleh mengetahui kebenaran dengan pergi kepada Yesus. Kebenaran dalam Yesus adalah dinamik, sentiasa berkembang. Setiap langkah bersamaNya adalah penemuan baharu, memberikan perspektif dan pandangan baharu.

Gereja harus dibina di atas asas kebenaran ini dan bukan di atas apa yang difikirkan atau disukai oleh kebanyakan orang.

Dalam konteks ini, artikel yang baik adalah alat penting yang, seperti hadiah, harus digunakan untuk pembentukan dan pendidikan. Apakah kegunaan kotak alat yang anda ada di dalam bilik stor dan yang anda tidak pernah gunakan?

Dalam setiap artikel anda harus bertanya kepada diri sendiri, adakah ini berguna? Bagaimana saya boleh menggunakan ini? Adakah ini untuk kegunaan peribadi saya dalam meditasi dan doa? Perlukah saya membawa ini ke pertemuan atau kumpulan perkongsian saya untuk perbincangan? Adakah ini bahan yang boleh saya gunakan untuk mengajar anak-anak saya atau katekismus di sekolah?

Jika anda membuat kesimpulan bahawa ia tidak boleh digunakan untuk mana-mana satu daripada ini, berikan maklum balas anda kepada editor atau pengarang untuk membantu mereka mempertajam alatan mereka supaya mereka boleh berkhidmat dengan lebih baik, dan supaya kebenaran disampaikan yang akan membantu orang ramai mengenali pembohongan dan kepalsuan dalam masyarakat kita sekarang.

Soalan 1. Apakah cadangan konkrit anda dalam menggunakan media Katolik kita dengan lebih baik?

 

___________________________________

Fr Guido Gockel MHM

Seorang ahli St Joseph’s Missionary Society of Mill Hill, berpusat di London, Father Guido ditahbis menjadi paderi pada tahun 1969. Sejurus selepas pentahbisannya, dia diutus ke Malaysia (Sarawak) di mana dia melayani sebagai misionaris selama 18 tahun.

Sewaktu bercuti di Sabah, dia diperkenalkan kepada sekumpulan anak muda yang terlibat dengan Pergerakan Karismatik (CCR). Pengalaman ini membantunya menjadi instrumental dalam memperkenalkan CCR di Miri, Sarawak, di mana dia diberi misi di stasi luar.

Setelah tujuh tahun tempoh misionarisnya yang pertama pada awal tahun 70-an, dia kembali ke Malaysia untuk tiga lagi misi dan banyak lawatan jangka pendek. Dia tahu berbahasa ‘Melayu pasar’ dan lain-lain Bahasa negeri Sarawak.

Catholic Sabah berpeluang mendekati Fr Guido, yang sangat bermurah hati memberi masanya untuk menulis selama satu tahun di bawah kolum bertajuk “I’m On My Way”, sejak pelancaran portal online Catholic Sabah pada tahun 2020.

Berbekal sedikit galakan, Fr Guido bersetuju untuk terus menulis, dan Catholic Sabah membuat keputusan untuk memuat naik penulisannya sekali sebulan, dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.

Fr Guido terbuka untuk sebarang soalan untuk perbincangan dan penjelasan lanjut. Dia boleh dihubungi melalui emel  frguidomhm@gmail.com.