Mangsa yang terselamat mencari barangan mereka dalam runtuhan sebuah rumah pada 5 Nov 2023. Lebih kurang 154 orang terbunuh di negara Himalaya apabila gempa bumi berukuran 6.4 magnitud melanda pada 3 Nov (Gambar: AFP)

Oleh Pragati Shahi

Jan 29 2024

NEPAL – Wali Rana dan empat ahli keluarganya berhimpit di dalam khemah sementara untuk memanaskan badan pada waktu malam.

Rana dan anak-anaknya terdedah kepada musim sejuk yang teruk di negara Himalaya Nepal selepas lumpur dan rumah batu mereka musnah dalam gempa bumi 3 Nov yang meragut 154 nyawa.

Di dalam khemah terpal biru, Rana dan anak-anaknya menutup diri dengan selimut dan pakaian yang diberikan oleh agensi bantuan. Dia bimbang kerana cuaca sejuk sudah meragut nyawa 34 orang termasuk empat kanak-kanak yang tinggal di pusat perlindungan sementara.

Rana menjangkakan rumah baharunya akan siap dalam beberapa minggu dengan bantuan Caritas Nepal, cabang khidmat sosial Gereja Katolik di negara itu.

Projek Gereja bertujuan untuk membina tempat perlindungan sementara untuk kira-kira 1,200 keluarga, untuk melindungi musim sejuk yang teruk yang terjejas akibat gempa bumi.

Musim sejuk bermula di Nepal, terletak pada ketinggian kira-kira 3,200 meter di atas paras laut, pada bulan Disember dan berakhir pada bulan Februari.

Nepal mempunyai kelebihan mempunyai ketinggian purata kedua tertinggi di dunia; di belakang Bhutan dan banyak kawasan pergunungan mengalami kesejukan melampau pada kebanyakan hari.

Ketika suhu malam turun di bawah sifar darjah di daerah Jajarkot di barat Nepal, Rana yang balu mengadu tentang ketidakupayaan keluarganya untuk tidur.

“Udara sejuk menyapu khemah pada waktu malam,” kata ibu tunggal berusia 40 tahun itu, yang tinggal di kampung terpencil Maide di Jajarkot, daerah yang paling teruk dilanda gempa bumi berukuran 6.4 magnitud.

Kerajaan berlengah-lengah

Rana diselamatkan dari serpihan dengan kecederaan kepala dan beberapa patah tulang. Dia berada di hospital selama lebih daripada seminggu. Tiga anak dan ibu mentuanya adalah antara 360 orang yang cedera.

Menurut Pihak Berkuasa Pengurangan dan Pengurusan Risiko Bencana Negara, hampir 80,000 rumah rosak atau musnah dalam gempa bumi di Jajarkot.

Suami Rana, seorang pekerja asing, meninggal dunia di Malaysia enam tahun lalu, yang memaksa Rana menjadi buruh harian untuk mencari rezeki.

“Gempa bumi menyebabkan kami kehilangan tempat tinggal juga,” kata Rana.

Seperti Rana, ratusan keluarga tinggal di bawah langit terbuka, mengharapkan bumbung di atas kepala mereka.

Kerajaan merancang untuk menyediakan geran perumahan sebanyak 50,000 rupee Nepal (AS$376). Tetapi rancangan itu mengumpul habuk.

Menjelang minggu kedua Januari, pihak berkuasa hanya membina 24,010 rumah sementara.

Caritas datang untuk menyelamatkan

Kerajaan berkata dana sukar diperoleh dan pekerja pembinaan terlalu mahal.

Bagaimanapun, Caritas Nepal telah melangkah ke hadapan untuk membina 1,200 tempat perlindungan sementara di bawah Program Tindak Balas Gempa dan Pemulihan Awal.

Badan amal Katolik itu telah bekerjasama dengan NGO tempatan, Youth Awareness Raising Centre Nepal (YARCN), untuk melaksanakan pembinaan tempat perlindungan sementara di kawasan yang dilanda gempa bumi.

Ia juga telah menyumbang untuk membantu kerajaan dengan sokongan sosio-teknikal untuk membina 1,000 rumah perlindungan dalam tempoh setahun.

Struktur baharu itu tahan terhadap gempa bumi, kebakaran dan banjir, kata Janak Sharma, pengurus program Caritas Nepal di wilayah Karnali, di mana gempa bumi itu mendatangkan malapetaka.

Tempat perlindungan ini juga dibina dengan bajet yang rendah, menggunakan bahan sumber tempatan seperti kayu, batu tulis, batu, buluh, kapur dan abu, katanya.

Menurut Dharma Raj Bhitrakoti dari YARCN, sebanyak 71 rumah sementara sedia untuk diserahkan dalam tempoh sepuluh hari akan datang.

“Kami merancang untuk menyerahkan kesemua 1,200 rumah dalam tempoh enam bulan,” tambah Bhitrakoti.

Rana adalah salah seorang penerima yang sedang menunggu untuk berpindah. “Saya tidak sabar-sabar menunggu untuk berpindah ke rumah baharu,” katanya.

Bahadur Rana, 45, seorang lagi penerima manfaat dari kampung yang sama, telah bekerja tanpa jemu untuk menyiapkan tempat perlindungan sementara tahan gempa bumi yang baharu dengan sokongan Caritas Nepal.

Ketika ini, pekerja binaan itu bersama isteri dan dua anaknya tinggal di khemah plastik sementara.

“Kami sedang menunggu cadar tiba untuk bumbung, katanya.

“Saya berharap untuk berpindah pada awal minggu depan,” tambahnya.

Rumah yang dibina oleh Caritas Nepal mempunyai dua bilik, satu dapur dan anjung hadapan, berharga sekitar 62,500 rupee Nepal (kira-kira $470).

Caritas Nepal juga menyediakan sokongan musim sejuk untuk golongan miskin dengan menyediakan pakaian, selimut dan lampu suria, terutamanya untuk kanak-kanak kecil dan ibu menyusu.

Hampir 1,500 keluarga, termasuk 2,600 kanak-kanak dan 880 ibu menyusu mendapat manfaat daripada pakej ini, kata Sharma.

Badan amal itu telah memilih kumpulan yang paling terdedah seperti Rana sebagai penerima keutamaan, tambahnya.

 

Sumber: UCA News (Diterjemahkan oleh CS)