Uskup Auksilier Keuskupan Owerri Mgr Moses Chikwe (tengah) dibebaskan tanpa kecederaan

By Katoliknews

Jan 6 2021

SEORANG uskup Katolik di Nigeria yang diculik pada 27 Dis 2020 dan mendapat doa khusus dari Bapa Suci Fransiskus akhirnya bebas. Dia dilaporkan selamat.

Uskup Auksilier Owerri, Mgr Moses Chikwe dan pemandunya Ndubuisi Robert dibebaskan oleh para penculik “tanpa cedera dan tanpa tebusan,” demikian menurut sebuah laporan muat naik di media sosial keuskupan agung yang berpusat di Nigeria bahagian tenggara itu.

Laporan muat naik tersebut disertai dengan gambar dan tulisan “Selamat datang kembali uskup kami yang terkasih, Tuhan telah mendengar doa-doa umatnya,” demikian dikutip dari UCA News, 4 Jan 2021.

Vaticannews.va menyebutkan bahawa menurut pernyataan rasmi Keuskupan Agung Owerri, uskup itu dibebaskan pada 1 Jan 2021 malam atau beberapa jam setelah Bapa Suci Fransiskus mendoakan pembebasannya.

Bapa Suci mengharmonikan doa khusus bagi uskup itu dan pemandunya ketika Doa Angelus pada Hari Tahun Baru, pukul 10.00 waktu Roma.

Dalam doanya, Bapa Suci mendesak umat beriman “untuk bergabung dalam doa dengan Keuskupan Agung Owerri di Nigeria untuk Uskup Moses Chikwe dan pemandunya.”

Orang-orang bersenjata tak dikenali menculik Uskup Chikwe pada 27 Dis di Owerri, ibu kota negara bahagian Imo.

Menurut media setempat, uskup dan pemandunya keretanya diculik, sementara kereta mereka ditinggalkan.

Para uskup Nigeria telah meminta doa untuk pembebasan Uskup Chikwe yang berusia 53 tahun.

Uskup Chikwe ditahbiskan menjadi imam pada 6 Julai 1996, setelah menyelesaikan ijazah Sarjana dalam bidang administrasi pendidikan di Universiti Loyola Marymount di Los Angeles, Amerika Serikat. Beliau juga melayani di Katedral St Joseph di San Diego selama enam tahun.

Apabila kembali ke negaranya, beliau menjadi Pengarah Pendidikan Keuskupan Agung Owerri dan ditahbiskan sebagai uskup auksilier pada 12 Dis 2019.

Dalam pernyataan 29 Dis, Uskup Agung Owerri, Mgr Anthony Obinna mendesak “semua umat Kristian dan orang-orang yang berkehendak baik” untuk mengabaikan laporan bahawa para penculik telah membunuh Uskup Chikwe.

Uskup Chikwe adalah korban terbaru dari serangkaian penculikan yang mensasarkan uskup di Nigeria. 

Sebelumnya, para paderi dan seminarian yang diculik. – Katoliknews.com