Rev. Fathers, Religius Brothers dan Sisters, Seminarians, Komuniti ISKB, Katekis, Pengerusi dan ahli-ahli TPK, MPP, MPM, KWK, KBK, KKD, Komiti Komuniti  dan Saudara Saudari yang saya kasihi dalam Kristus

 

Saudara saudari dalam Kistus,

 

1. Mini Ziarah Sempena Pesta Pengangkatan Bonda Maria Ke Syurga

Puji Tuhan kerana sebagai Komuniti yang bersifat mengutamakan Doa (a praying community) kita telah dimampukan oleh kuasa Roh Kudus dalam merancang dan melaksanakan program pastoral Mini Ziarah sempena Pesta Pengangkatan Bonda Maria ke Syurga yang diadakan di PZKKNS pada 9-14 Ogos 2020.

Terima kasih kepada Team Sukacita yang telah mengendalikan dan melayani para penziarah sepanjang minggu (8 – 14 Ogos). Terima kasih  kepada KOMSOS yang telah membuat liputan sepanjang mini ziarah tersebut. Terima kasih kepada setiap umat yang sempat datang berziarah. Saya percaya anda telah disegarkan dalam iman walaupun terhad pergerakan pada masa PKPP ini.

Kepada para Paderi, Religius MPP, KWK, KBK, Zon, KUK, KKD, Komuniti, terima kasih kerana sokongan padu. Kita berdoa dan berharap agar tahun depan 2021 kita akan dapat teruskan ziarah ini dengan skala yang lebih besar dan terbuka kepada umat seluruh Keuskupan dan umat dari luar Keuskupan yang ingin datang berziarah.

2. Memperingati Ulang Tahun Kematian Ke-75 Msgr August Wachter, Bersama 7 Orang Paderi, Seorang Bro Dan Tiga Orang Awam,

Saudara saudari, puji Tuhan kerana kesempatan rahmat akan terus kita nikmati sebagai umat yang mengutamakan doa (a praying community). Pada tahun ini 6 Ogos 2020 adalah merupakan Ulang Tahun ke-75 memperingati pengorbanan Msgr August Wachter bersama 7 orang Paderi, seorang Brother dan tiga orang Awam.

Kita akan mengingati mereka ini dengan cara sederhana namun istimewa yang dipercayai terkorban di kawasan Sapong, Tenom, pada 6 Ogos 1945. Kita akan mengadakan Triduum pada 27 – 29 Ogos di PZKKNS pada jam 5 petang setiap hari dengan pengisian Doa Rosari, bacaan Sabda Tuhan dan renungan/perkongsian. Manakala ziarah dibuka kepada umat sepanjang hari mulai dari jam 9 pagi sampai jam 6 petang pada 29 – 31  Ogos 2020 (Sabtu, Ahad dan Isnin). Kemuncak ziarah adalah pada 31 Ogos dengan Misa Kudus pada jam 5 petang di Gereja Keluarga Kudus Nulu Sosopon.

Marilah kita sama-sama sertai mini ziarah ini sekali lagi untuk mengungkapkan syukur kita kepada Tuhan atas iman, kasih, pelayanan dan pengorbanan mereka agar sentiasa memberi inspirasi kepada kita umat dalam merealisasikan cita-cita kita dibangun “menjadi Komuniti Umat Allah yang komited dan efektif melayani Kerajaan-Nya”.

Penganjuran program mini Ziarah Msgr August Wachter ini akan kita jalankan bersama Kongregasi Sisters FSIC. Sisters FSIC adalah buah dari kasih dan pelayanan Msgr Agust Wachter.

3. Pentahbisan Menjadi Dikon Wilfred James Lakun

Puji Tuhan Seminarian Wilfred James Lakun sudah selesai pembentukan Paderi pada bulan Mei yang lalu di Seminari St. Petrus, Kuching. Beliau telah memohon untuk ditahbis menjadi Dikon. Uskup bersama para Paderi Keuskupan Keningau telah bersetuju terhadap pentahbisan beliau. Oleh itu Seminarian Wilfred James Lakun akan ditahbis menjadi Dikon pada 1 Oktober 2020, jam 5 petang bertempat di Katedral St. Francis Xavier, Keningau. Doakan agar Roh Kudus menaungi segala persiapan pentahbisan.

4. Perayaan Ulang Tahun ke-25 Perasmian Rumah Retret Keuskupan Keningau, Purun K.Penyu

UT ke-25 RRKKP akan diadakan pada 5hb September 2020 di RRKKP, dengan mengadakan Misa Kudus pada jam 10 pagi. Wakil umat dari Paroki Sipitang, Beaufort, Membakut dan Kuala Penyu khususnya adalah dijemput turut serta.

 

Kebahagiaan Adalah Kekitaan

 

+Bishop Datuk Cornelius Piong