Promosikan jaga jarak dengan menempatkan potret para kudus. Dok. Immaculate Conception Parish Llanera

By Felicia Permata Hanggu, Hidup Katolik

June 22 2020

SAN JOSE, Filipina – Gereja Katolik di seluruh dunia bersiap sedia untuk menerima perintah baru. Protokol kesihatan asas juga menjadi perhatian utama. Terdapat paroki yang mula membersihkan dan menyemburkan pembasmi kuman di seluruh bangunan dan kawasan gereja. Terdapat paroki yang membina lebih banyak singki dan ada yang menyediakan ‘handsanitizer’ di setiap kawasan.

Di Paroki Maria Dikandung Tanpa Noda Llanera, Keuskupan San Jose de Nueve Ecija, Filipina, mereka menempatkan potret para kudus di setiap bangku gereja untuk mengingatkan penjarakan sosial.  

Gambar persiapan paroki ini dimuat naik ke akaun Facebook rasmi mereka “Immaculate Conception Parish-Llanera” dengan kapsyen menarik seperti, “Perjumpaan orang kudus berkongsi tempat dengan anda.”

Muat naik ini juga diterima dengan positif. Monique Hernandez Cada memberi komen melalui akaun Facebook, “Senyuman saya lebar melihat pada potret orang-orang kudus ini.

“Rasanya surga dapat bersatu dengan orang-orang kudus di dalam Misa nanti.”

Persidangan para Uskup Katolik Filipina (CBCP) telah mengeluarkan garis panduan baru iaitu “New Norms” bagi penganut Katolik di Filipina. Di bawah panduan ini, CBCP mengesyorkan setiap paroki untuk memaksimumkan potensi media sosial dan terus menyiarkan siaran langsung atau televisyen untuk mempromosikan penjarakan sosial. Ini juga mendorong ibu bapa dan orang sakit, yang lebih berisiko dijangkiti virus, serta anak-anak untuk tinggal di rumah dan menghadiri perayaan liturgi online.

CBCP juga menekankan bahawa menjaga jarak mesti dipertimbangkan dengan tegas oleh semua orang, termasuk anggota koir.